BARKES

The restoration of a coffee shop in Nea Kios with the addition of a pizzeria.

BARKES
Nea Kios, Greece

TYPE: Bar / Cafe / Pizzeria
AREA: 340 m² + 340 m² (exterior)
YEAR: 2015
The building immediately raised our interest, due to its striking mass that was vacant right next to the marina, without any architectural interest, and with unrelated orientation to the coastline and to the preceding buildings! The owner requested merging the two premises into a 340m2 hall that can be narrowed when lower customer attendance occurs.
Researching the surrounding area was the starting point of the architectural design process, in order to comprehend the reasons for creating this building in that position. It was found that the building follows the directions of the most recent urban development plan, rather than the natural axis of the river and the sea. Thus, the given solution for the merging of the two-space hall, was to rotate the bar and place it diagonally to the existing building so as to follow the natural axis, and at the same time, to offer the ideal viewing angle to the sea from every part of the restaurant. Two impressive, coloured bookcases, constitute the display space of products for sale.  One is placed parallel to the existing building, and the other parallel to the sea. Even though the name of the restaurant is “Barkes” (i.e. boats), the only element that is relevant to the name is the recycled wood from abandoned, local boats, integrated in the bar’s exterior surface. The bar is designed with alternate heights, offering unique styles to both parts of the hall. Thus, the pizzeria, located on the west side, relates to the 90cm bar that extends towards the sea, and then, changes in height transforming the room into a café bar. The existence of both high and low seats, along with sizable dining tables, provides variety of choices and mitigates the monotony that may be an effect of large spaces. Thick curtains and movable bookcases divide the two parts of the premises, and make the concurrent and autonomous operation of both parts, possible!
The exterior, maintaining the principle of the ideal viewing angle, stands diagonal to the building, with a bar in the middle and a series of sofas unfolding, creating cosy sections in the 340m² space. Here again, the alternation of high and low seats and the existence of fresh verdant parts, shift the uniformity of the block pavement.

Η πρώτη επαφή με το κτήριο μας κίνησε αμέσως το ενδιαφέρον, αφού ο τόσο επιβλητικός όγκος του βρισκόταν ελεύθερος ακριβώς δίπλα στη μαρίνα, χωρίς όμως κάποιο  αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και με ένα προσανατολισμό που δεν ακολουθούσε τη φορά της ακτογραμμής, όπως τα προγενέστερα κτήρια! Οι απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ήταν οι εξής: να ενωθούν τα δυο καταστήματα σε ένα και η αίθουσα των 340μ2, που θα ήταν πλέον ενιαία, να μπορεί να περιορίζεται όταν δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση κοινού.
Η όλη μελέτη ξεκίνησε με την έρευνα της ευρύτερης περιοχής ώστε να καταλάβουμε καταρχάς, το πως γεννιέται αυτό το κτήριο και σε αυτή τη θέση. Προέκυψε ότι η φόρα του κτηρίου ακολουθεί το ρυμοτομικό σχέδιο της νέας πόλης και όχι αυτό των φυσικών αξόνων που ορίζει ο ποταμός και η θάλασσα. Έτσι η λύση που δόθηκε για τη συνένωση των δυο χώρων ήταν να περιστραφεί το μπαρ και να τοποθετηθεί διαγώνια σε σχέση με την υπάρχουσα οικοδομή, ώστε να ακολουθεί τους φυσικούς άξονες, αλλά ταυτοχρόνως να δίνει και την ιδανική γωνία θέασης προς τη θάλασσα από κάθε σημείο του καταστήματος.  Δυο επιβλητικές έγχρωμες βιβλιοθήκες που αποτελούν χώρο έκθεσης των προϊόντων προς λιανική πώληση, τοποθετούνται η μια παράλληλη ως προς το υπάρχον κτήριο και η άλλη ως προς το υδάτινο στοιχείο. Αν και το όνομα του μαγαζιού θα ήταν "Βάρκες" το μόνο στοιχείο που παραπέμπει σε αυτές, είναι τα ανακυκλωμένα ξύλα από τις εγκαταλειμμένες βάρκες της περιοχής, τοποθετημένα στην κρέμαση του μπαρ. Το ύψος του μπαρ εναλλάσσεται, δίνοντας διαφορετικό χαρακτήρα στα δυο τμήματα του καταστήματος. Έτσι στη Δυτική πλευρά η πιτσαρία με το μπαρ να βρίσκεται στα 90εκ και ενώ προεκτείνεται προς τη θάλασσα, αλλάζει ύψος και μετατρέπει το χώρο σε καφετέρια και βραδινό μπαρ. Η εναλλαγή χαμηλών και ψηλών καθισμάτων, αλλά και η συνύπαρξη μεγάλων τραπεζαριών,  σπάει τη μονοτονία που θα μπορούσε πολύ εύκολα να προκύψει σε έναν τόσο μεγάλο και ενιαίο χώρο. Χοντρές κουρτίνες και κινητές βιβλιοθήκες χωρίζουν τα δυο καταστήματα, κάνοντας δυνατή την ταυτόχρονη αλλά και ανεξάρτητη λειτουργία τους!
Ο εξωτερικός χώρος, διατηρώντας πάντα την αρχή της ιδανικής γωνίας θέασης, διατάσσεται διαγώνια ως προς το κτήριο με ένα μπαρ στο κέντρο και μια σειρά από καναπέδες να ξετυλίγονται, δημιουργώντας "ζεστές γωνιές" σε μια έκταση 340μ2. Και εδώ η εναλλαγή ψηλών και χαμηλών καθισμάτων, αλλά η έντονη ύπαρξη πράσινου, διασκεδάζουν τη μονοτονία της υπάρχουσας πεζοδρόμησης με κυβόλιθο.
PROJECT TEAM:
Arch. Athanasios TZOKAS
Arch. Fotis DALIANIS
Back to Top