ELIA & DIOSMOS Restaurant

The renovation of a restaurant in Kalamata, Greece

ELIA & DIOSMOS
Kalamata, Greece

TYPE: Restaurant
AREA: 95 m²
YEAR: 2012
The economical crisis forces the owner of any commercial business to demand the renovation of his shop so as to increase his income at the minimum possible cost both in time and in money.
The only way to solve the equation is to recycle existing items, as many as possible, in an attempt to provide a new theme to the shop’s character.
The renovation referred only to the restaurant area and did not include any other space. The low wooden ceiling, which according to the owner should be retained, became the core of the design concept. Along the narrow side it would be transformed into a solid coach whereas on the opposite side it would give its way to an open cabinet which while decorating the space would also solve the storage issue. Moreover, the addition of a reception bench, which would also function as a clients’ waiting bench during peak hour, would complete the rear part of the area. As far as the lightening is concerned, the suspended bell luminaires would remain only along the side tables whereas elsewhere recessed luminaires would be used allowing greater table rearrangement freedom according to demand. The removal of most of the suspended bell luminaires gives the sense of greater height in an already low ceiling shop. Finally the alteration of the green colored wall to a more warm red colored one and also the recovery of the wood natural color from the existing black and white form would provide warmth to the restaurant area.
 
Η οικονομική κρίση καλεί τον ιδιοκτήτη της κάθε εμπορικής επιχείρησης, να απαιτεί μια ανανέωση του καταστήματός του ώστε να αυξηθεί το εισόδημα του με το ελάχιστο δυνατό κόστος τόσο σε  χρόνο, όσο και σε χρήμα.
Ο μόνος τρόπος επίλυσης μιας τέτοιας «εξίσωσης» είναι η ανακύκλωση όσο το δυνατόν περισσότερων αντικειμένων που υπάρχουν ήδη, προσπαθώντας να δοθεί μια νέα κεντρική ιδέα στο χαρακτήρα του καταστήματος.
Η ανακαίνιση του εστιατορίου αφορούσε μόνο την αίθουσα εστίασης και κανέναν άλλο χώρο. Το χαμηλό ξύλινο ταβάνι, σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, έπρεπε να διατηρηθεί, πράγμα που αποτέλεσε την αρχή σχεδιασμού. Έτσι κατά μήκος της στενής πλευράς του, θα «μεταμορφωνόταν» σε ένα συμπαγή καναπέ και στην απέναντι πλευρά θα «διαλυόταν», δημιουργώντας ένα ανοιχτό ερμάριο, που ενώ θα διακοσμούσε το χώρο, θα έλυνε ένα αποθηκευτικό πρόβλημα. Επίσης η πρόσθεση ενός πάγκου υποδοχής, αλλά και αναμονής των πελατών στις ώρες αιχμής, θα  ολοκλήρωνε το πίσω τμήμα της σάλας. Στον φωτισμό θα διατηρούνταν οι κρεμαστές καμπάνες μόνο στις δύο ακριανές σειρές των τραπεζιών, ενώ στο κέντρο χωνευτά φωτιστικά θα επέτρεπαν μεγαλύτερη ελευθερία διαρρύθμισης  των τραπεζιών ανάλογα με τις ανάγκες. Η απομάκρυνση των πολλών κρεμαστών φωτιστικών, δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερου ύψους σε ένα ήδη πολύ χαμηλοτάβανο κατάστημα. Τέλος η αλλαγή του πράσινου χρώματος των τοίχων με ένα πιο θερμό κόκκινο, αλλά και η ανάκτηση του φυσικού χρώματος των ξύλων από την ασπρόμαυρη αρχική μορφή τους, θα έδινε μια πιο ζεστή υπόσταση στο χώρο εστίασης.
PROJECT TEAM:
Arch. Athanasios TZOKAS
Arch. Serena STORELLI
Back to Top