House B

The refurbisment of an old traditional house in Madena, Greece.

House B
Madena, Greece
 
TYPE: Sigle House
AREA: 153m²
YEAR: 2011
The building was the village’s stately house according to its new owner. If the building was demolished, it would not be possible to be rebuilt, since its current outline also defines the size of the property’s plot. The owner’s main requirement was to have visual contact to the west valley and its characteristic cypresses, since it would become the source of inspiration for her writing. This was impossible due to the house’s initial layout and the densely inhabited village. It would only be feasible if there were a third level, which was not allowed by the regulations. As a solution, the roof was elevated at its one side, maintaining the maximum permissible height and creating a wooden attic of sufficient space for a private office, accessed by an internal staircase. Since the surrounding walls should be preserved, the reinforcement was made with the help of an inner layer of reinforced concrete, whereas the existing outer layer was removed enabling the stone to be visible. 
 
Το κτήριο αποτελούσε το αρχοντικό του χωριού, σύμφωνα με τις μαρτυρίες της νέας του ιδιοκτήτριας. Εάν το κτήριο κατεδαφιζόταν, δεν θα μπορούσε να ανεγερθεί ξανά, αφού το περίγραμμα του όριζε και το μέγεθος του οικοπέδου της ιδιοκτησίας αυτής. Η βασική απαίτηση της ιδιοκτήτριας ήταν η ανάγκη της οπτικής επαφής με τη δυτική κοιλάδα και τα χαρακτηριστικά της κυπαρίσσια, καθώς θα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τα συγγράμματά της.  Κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο με την αρχική διάταξη, λόγω της πυκνής δόμησης του χωριού. Θα ήταν εφικτό μόνον εάν υπήρχε ένα τρίτο επίπεδο, το οποίο όμως η νομοθεσία απαγόρευε. Τη λύση έδωσε η υπερύψωση της σκεπής από τη μια πλευρά, διατηρώντας το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος, και η δημιουργία ένα ξύλινου παταριού με επαρκή χώρο για ένα προσωπικό γραφείο και πρόσβαση από μια εσωτερική σκάλα. Αφού η τοιχοποιϊα έπρεπε να διατηρηθεί, η στατική της ενίσχυση επετεύχθη με ένα εσωτερικό μανδύα οπλισμένου σκυροδέματος  ενώ το εξωτερικό της επίστρωμα αφαιρέθηκε ώστε η λιθοδομή να είναι εμφανής.
PROJECT TEAM:
Arch. Athanasios TZOKAS
Arch. Serena STORELLI
Arch. Vassilios TZOKAS
Back to Top