SandBOX

A seaside restaurant & bar

SandBOX
Pescara, Italy
TYPE: Seaside Restaurant &Bar
AREA: 119m²
YEAR: 2006

A box dimensioned 7x17 meters has been placed on a sandy beach. Thisspecific form has been chosen due to two factors. First, because of the plot’snarrow and long shape. Secondly, in order to meet the requirements of a quickand inexpensive construction since it can be manufactured entirely byprefabricated pieces. The two levelsfunction independently, consisted of a restaurant and an outdoor bar on theground and first level respectively. The toilet is placed on the ground floorwith double access, either through the restaurant, or from an independentexternal entrance, so that the bar guests do not have to enter/disturb therestaurant area.
The construction is characterized by double skin, having inwards ametal structure covered with glass and outwards an array of parallel woodenblinds providing protection from the sun. By this way, the pillars’ smallsectional area does not obstruct the view, while natural light penetratespleasantly indoors. At the southeast view, the large glass sliding door which isthe restaurant’s main entrance, unfolds along its entire opening, while thewooden blinds that cover the door can beeasily adjusted, by means of a counterweight system, at any desired height asper specific shading needs. The outdoor bar provides a 360 o angleview, while part of the first floor can also be used as a sundeck.

Ένα κουτί διαστάσεων 7x17μέτρων τοποθετήθηκε σε μια αμμώδη παραλία. Η φόρμα αυτή δόθηκε για δύο λόγους.Πρώτον λόγω του στενόμακρου σχήματος του οικοπέδου και δεύτερον για την ανάγκημιας γρήγορης και οικονομικής κατασκευής, αφού μπορεί να αποτελείται μόνο απόπροκατασκευασμένα κομμάτια.
Τα δύο επίπεδα λειτουργούν ανεξάρτητα, με ένα εστιατόριο στο ισόγειο καιένα υπαίθριο μπαρ στον όροφο. Στο ισόγειο βρίσκεται και το αποχωρητήριο μεδιπλή πρόσβαση, είτε μέσα από το εστιατόριο είτε από μια ανεξάρτητη εξωτερικήείσοδο ώστε οι λουόμενοι, να μην χρειάζεται να εισέλθουν/αναστατώσουν το χώροεστίασης.
Η κατασκευή χαρακτηρίζεται από τη διπλή της επιδερμίδα, έχοντας εσωτερικάένα μεταλλικό σκελετό, επενδυμένο με γυαλί και εξωτερικά μια σειρά παραλλήλωνξύλινων περσίδων που καλύπτει το κτήριο, ώστε να προστατεύεται από τον ήλιο.Έτσι, οι μικρές διατομές των κολώνων δεν εμποδίζουν τη θέα και το φυσικό φωςδιαχέεται ευχάριστα στο εσωτερικό.
Στη Νοτιοανατολική όψη, η μεγάλη τζαμαρία που αποτελεί την κύρια είσοδο τουεστιατορίου, ανοίγει σε όλο της το ανάπτυγμα, ενώ οι ξύλινες περσίδες που τησκεπάζουν προσαρμόζονται εύκολα, μέσω ενός συστήματος αντίβαρων, στο επιθυμητό ύψος ώστε να σκιάζουν το χώρο ανάλογα με τιςεκάστοτε ανάγκες σκίασης. Το ανοιχτό μπαρ προσφέρει μια θέα 360 μοιρών στονεπισκέπτη, ενώ ένα τμήμα αυτού μπορεί να χρησιμοποιείται ως κατάστρωμα ηλιοθεραπείας.
PROJECT TEAM:
Arch. Athanasios TZOKAS
Arch. Serena STORELLI

Back to Top